Foto's

Naast de geschreven verslagen en ooggetuigenissen bestaat er ook het nodige ondersteunend fotomateriaal. Aan het einde van de negentiende eeuw werd fotografie toegankelijk voor een breder publiek door de uitvinding van de rolfilm en de draagbare camera. Foto's werden daardoor naast geschreven tekst steeds belangrijker als ondersteunend bewijsmateriaal. De foto's van de voortgang van de genocide tijdens de Eerste Wereldoorlog – die ondanks de tegenwerking van de Ottomaanse overheid toch naar buiten zijn gekomen – laten daarom weinig aan de verbeelding over.

Vervolgingen voor de Eerste Wereldoorlog Vervolgingen voor de Eerste Wereldoorlog  
Tussen 1894 en 1896, tijdens het bewind van sultan Abdul Hamid II, en in 1909, vlak nadat de sultan door de Jong-Turken was afgezet, hebben grootschalige en geweldadige pogroms tegen de Armeniërs in Oost-Anatolië al veel slachtoffers geëist. Zij vormen de voorbode van de genocide die later plaatsvond tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Kijk verder

De genocide tijdens de Eerste Wereldoorlog Genocide tijdens de Eerste Wereldoorlog  
De uiteindelijke genocide op Armeniërs en andere christenen heeft voor het grootste deel in 1915 en 1916 plaatsgevonden. Door middel van massamoorden, deportaties en uithongering zijn vrijwel alle Armeniërs, Grieken, Assyriërs en Arameeërs verdwenen uit het Anatolische deel van het Ottomaanse Rijk, het huidige Turkije.
Kijk verder

Ontheemd na de Eerste Wereldoorlog Ontheemd na de Eerste Wereldoorlog  
Het enorme vluchtelingenprobleem, het voedseltekort en ziektes vormde na de ontberingen van de Eerste Wereldoorlog een nieuwe humanitaire ramp. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog tussen de Turkse opstandelingen van Mustafa Kemal en de nieuw gevormde republiek Armenië in het oosten en de Grieken in het westen zijn opnieuw veel slachtoffers gevallen. Kijk verder

Near East Relief Near East Relief: hulp aan overlevenden  
Het Near East Relief, een Amerikaanse civiele hulporganisatie, mede opgericht door Henry Morgenthau, de ambassadeur van de VS in het Ottomaanse Rijk van 1913 tot 1916, gaf van 1915 tot 1930 hulp aan Armeense, Griekse en Assyrische vluchtelingen en weeskinderen.
Het Near East Relief heeft uiteindelijk meer dan 130.000 Armeniërs gered. Kijk verder

Colofon